O ŠIBENIKU

Šibenik je u 1066 u povelji kralja Petra Krešimira IV, sv u utvrđenog dvorca (sada St. Anna) je odsjeo, prvi put se spominje. Od 1116-1124, a od 1125-1133  s je bio pod vlašću Venecije.Mađarsko-hrvatski kralj Stjepan III. Árpád 1167 dao gradske autonomije. Nakon kratkog mandata bizantskog dinastije (do 1180), grad je vladao naizmjenično po ugarsko-hrvatskih kraljeva, Venecije, bosanski kralj Stjepan Tvrtko i Hrvoje Vukčić Hrvatinić.
Od 1412 do 1797 je ponovno Šibenik pod vlašću Venecije. Šibenik je nakon toga do 1918, osim u razdoblju od francuske okupacije. Dalmacija s ostatkom dio Austro-Ugarske
Dana 28. Kolovoz 1895 prvi Elektrana s AC u Skradinski buk je na rijeci Krki, preuzet iz planovima Nikole Tesle u radu.Grad Šibenik je, dakle, jedan od prvih gradova u Hrvatskoj, koji su osvijetljeni električne energije.
1914 je bila posada od Šibenika K.K. Landwehr zaokupljen Drugog bataljona K.K. 23. Landwehr pješačke pukovnije
Prema kraju Drugog svjetskog rata Šibenik je bio okupiran od strane Italije, ali je granična ugovorom Rapallskom 1920 dijela Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca (kasnije Jugoslavija).
 S više od 50.000 stanovnika Šibenik je narasla na izvanredan ne samo za veličinu dalmatinskoj obali. Kuće su grupirane oko 2,5 km dugom ušća koja tvori prirodnu luku, dok je centar grada.Otkriveno mjesto vuče kao nautičare koji se okupljaju ovdje danas rado na odmor na sidru, ranije predložili, ali ovdje je idealna baza za osvajanje.Važnost grada kao reprezentativnog centra za Šibensko-kninskoj županiji također je očit u tom Šibeniku bio prvi svjetski grad koji je bio osvijetljen električnim svjetlom. To je osobito inženjer Nikola Tesla je zahvaljujući njegovih izuma u filmu "Kava ​​i cigarete" održao je počast
je povijesni grad, koji je odigrao veliku ulogu u razvoju i širenju rane hrvatske države, bogat je kulturnim i povijesnim spomenicima. Najviše zastupnik a među njima je poznata katedrala u Šibeniku, jedna od najoriginalnijih građevina kasnog srednjeg vijeka, koja se prvenstveno povezane s domaćeg majstora Jurja Dalmatinca Matejev skupa. Danas je Šibenik turističko središte u području gdje se najrazvedenija otočna skupina u Europi (Kornatsko) i krškim hidrografskim fenomenima u zaleđu (buk Skradinski Visovac, Roški) u ekološki atraktivne turističke destinacije na jadranskoj obali, gdje ljubitelji prirode, umjetnosti ljubitelji , aktivni turisti i oni koji samo poželjeti malausspannen samo u potpunosti doći na svoje.
Plaže u blizini Šibenika
Urbana plaža nije daleko od katedrale ili nešto malo udaljenom području leži izvaljen odmor naselja Solaris, koje mogu ponuditi ne samo sveobuhvatni zabavni i sportski program, ali i njeguje najljepše plaže u regiji. Ovdje možete iznajmiti ležaljke i suncobrane, plivati ​​između kafića i od sredine ožujka do kraja listopada i kampiranje.
 U restoranima nude domaće specijalitete (janjetina, jela s roštilja, Cooked ispod peke - posebno Turska). Na Dolcu, u blizini obale ispod tvrđave Anne, postoji oko sto kafića i barova.
Među kulturnim događanjima bih istaknuti: Međunarodni dječji festival (prošlog srpnja, a prvi tjedan u kolovozu), škola Orgulje ljeta (druga polovica kolovoza) i ljeto Šibenika.Blagdan sv. James, sveca zaštitnika grada, je slavio s velikih svečanosti.
Sportašima, mnogi sportski sadržaji dostupni su na plaži Jadrija postoji nekoliko odbojku na pijesku. Vode off Šibeniku nude dobre prilike za jedrenje i veslanje, a tu su ronilački klubovi koji nude tečajeva. Posebno nagrađivanje su podvodne fotografski safari.Dubrava Hawking Centar organizira tečajeve sokolarstvo. Tečajevi su učili od strane stručnjaka, i napredni polaznici lov na sitnu divljač (zec, fazan, itd.). U Jadrtovcu postoji škola jahanja.
HR  D  UK

                      NAŠ GRAD

Image 02


Znamenitosti:


1.) Crkva (Sveti Frane)  
2) gradski zid
3) Nicolas Crkva (Sv. Nikola)
4) Barbara Crkva (Sv. Barbara)
5) Knežev dvor (Kneževa Palača)
6) Katedrala Svetog Jakova (Sveti Jakov)
7) City Lodge (Gradska loza)
8) Tvrđava sv Ane (Sveta Ana ili Sveti Mihovil)
9) Trg Republike (Trg Republike)
10) Pretpostavka (Crkva Uspenie Bogomatere)
11) Biskupski dvor
12.) Seetor
13) tvrđava Šubićevac
14.) Ivan tvrđava (Sveti Ivan)
 

 

Sinovi i kćeri grada Šibenika


 •          Arijan Ademi (* 1991), nogometaš
 •          Ivan Ergić, nogometaš (Coll Bursaspor)
 •          Ivan Lukačić, skladatelj
 •          Maksim Mrvica, pijanist
 •          Dražen Petrović, košarkaš
 •          Ante Rukavina, nogometaš
 •          Andrea Schiavone, venecijanski slikar
 •          Gordon štit polje, nogometaš
 •          Nikole Tavelića, Franjevački
 •          Niccolò Tommaseo, talijanski pjesnik
 •          Roberto de Visiani, botaničar
 •          Goran Višnjić, glumac
 •          Faust Vrančić (Fausto Veranzio, 1551-1617), diplomata, ministar, polymath i izumiteljGradska plaža Banj nije daleko od katedrale i centra ili  malo udaljen od grada nalazi se turistički kompleks Solaris, koji može ponuditi ne samo sveobuhvatan zabavni i sportski program, ali i njeguje najljepše plaže u regiji. Ovdje možete iznajmiti ležaljke i suncobrane, plivati ​​između kafića i od sredine ožujka do kraja listopada i kampirati.